Vanilkový lusk SAVA

Vanilkový lusk SAVA (1)
  • Vanilkový lusk SAVA (1)
  • Vanilkový lusk SAVA (2)
Novinka

Exkluzivní nabídka voňavé vanilky přímo z Madagaskaru! Více informací

 Skladem 
129
ks
Výrobce:
Sava
Katalogové číslo:
SK011109113
Záruka:
2 roky

Představujeme Vám jedinečné vanilkové lusky značky SAVA, kterou jako první v Česku a na Slovensku nabízíme v eshopu.

Proč kupovat naši vanilku?

Námi dodávané vanilkové lusky z vyhlášené oblasti SAVA ze severního Madagaskaru patří bezesporu k těm nejkvalitnějším na světě. Oblast SAVA je zkratkou počátečních písmen čtyř měst (Sambava, Antalaha, Vohemar a Andapa), kterým se přezdívá "Hlavní města vanilky". Produkty, které si u nás můžete dopřát pochází od farmářské rodiny, která se pěstováním vanilky věnuje již více než třicet let.

My Vám teď přinášíme jejich skvělou vanilku napřímo. Jde o první a jedinou vanilku, kterou můžete v našich zeměpisných šířkách koupit téměř rovnou od farmářů. Produkt neputuje přes půl světa a přes několik překupníků. Koupí našeho zboží tak ihned podporujete vybranou farmu, jde o "fair trade" v nejryzejší podobě.

SAVA - vanilka je produkt stoprocentně ekologického zemědělství. Místní farmáři nemají a ani neznají chemii pro intenzivní produkci. Sice ji z legislativních důvodů nemůžeme označit jako "Bio produkt", můžete si však být jisti, že naše vanilkové lusky jsou "víc než jen bio". Nejen, že jejich použitím v kuchyni získáte a objevíte nový rozměr vanilkové chuti, pořízením produktů napřímo od farmářů podpoříte jejich životní úroveň a také chráníte lesy Madagaskaru. Přímou podporou malých farem chráníme i biodiverzitu unikátních míst tisíce kilometrů daleko.

Jediná jedlá orchidej

Vanilka je druh orchideje, který pochází z jihovýchodního Mexika, ovšem dnes se pěstuje především na Madagaskaru, v Indonésii, na ostrovech Indického oceánu, ale i ve své domovině. Naše vanilka je druh Vanilla planifolia (Vanilka pravá) odrůdy Bourbon, která pochází z Réunionu (starší název ostrova byl Bourbon). V oblasti původního rozšíření byly lusky této květiny známy již Aztéky a Toltéky, kteří ji používali v kuchyni, ale i k povzbuzení srdeční činnosti a k podpoře dobré nálady. 

Až do poloviny 19. století mělo Mexiko pod španělskou správou na vanilku světový monopol. Květy vanilky jsou totiž vázány opylením se včelami rodu Melipona a to byl zásadní problém při pokusech o umělé opylování v oblastech mimo rozšíření těchto včel. V roce 1841 však dvanáctiletý otrok Edmond Albius objevil jak opylovat vanilku ručně a tím umožnil rozšíření pěstování této orchideje do celého světa. Jeho způsob se používá do dnešních dní, a právě vysoký podíl ruční práce nejen při opylování, ale i při zpracování, způsobuje, že pěstování vanilky je jistě nejnáročnější plodinou z hlediska fyzické práce. I proto je vanilka druhým nejdražším kořením (po šafránu).

Pěstování vanilky

Vanilka roste několik let, než začne tvořit poupata květů. Trvá však pouhých 24 hodin, kdy kvete, a během této doby je nutné provést jemné opylení. Pokud se to během tohoto dne nestihne, květ uvadá. Vanilkovou plantáž je třeba neustále obcházet a kontrolovat každý den, zda se nevytvořil další květ. Po opylení se vytvoří zelený lusk, jehož další zpracování je stejně náročné jako samotné opylování. Lusky totiž dozrávají v různou dobu v rozmezí od 20 do 40 týdnů od opylení. Nesmí se nechat přezrát, nesmí se ovšem zklidit ani příliš brzy. Opět je nutné farmu neustále obcházet a hlídat vhodné zbarvení všech jednotlivých lusků. 

Pokud je lusk delší než 15 cm, je zařazen do kategorie prvotřídní. Největší plody - tedy větší než 16 cm - jsou obvykle vyhrazeny pro labužnický trh s vanilkou k prodeji špičkovým kuchařům a restauracím. Naše lusky mají vždy minimálně 17 cm a hmotnost alespoň 4 gramy!

Po sklizni je lusk spařen horkou vodou, aby se zastavily růstové procesy, a následně "vytvrzuje" a masíruje pro větší produkci vonných olejů. Další tři měsíce probíhá střídavé sušení na slunci a sklízení do stínu, aby se vysoce ceněné aroma nejlépe rozvinulo. Teprve poté se lusky prodávají obchodníkům. Finální produkt by měl být měkký a ohebný.

Kromě nesmírného úsilí a náročné fyzické práce je pěstování vanilky vykoupenou i kožními problémy, které zemědělce často postihuje. Míza vanilkové orchideje obsahuje ve velké míře šťavelan vápenatý, který v kontaktu s pokožkou způsobuje nepříjemnou dermatitidu. 

Jak tedy vidíte, pěstování vanilky je mnohem náročnější, než se zdá. Spravedlivým ohodnocením lidské práce a přímou koupí od farmářů tak zajistíme mnohem lepší podmínky pro všechny, než pokud by vanilku nakupovaly velké korporace nutící zemědělce do extrémně nízkých a nespravedlivých výkupních cen vanilky.

Vanilka v kuchyni

Naši vanilku můžete bez obav použít opakovaně. Před prvním použitím lusk podélně rozřízněte tupou stranou nože a vyškrábněte černá semínka - "vanilkový kaviár". Tato semínka můžete rovnou použít do těsta. Lusk samotný lze použít i opakovaně. Ideální je jej vyvařit v mléku nebo v krému, poté jej stačí osušit a dobře uschovat. Například jej přidat do cukru (po čase máte voňavý vanilkový cukr) nebo naložit do alkoholu. Vanilka zvýrazňuje sladkou chuť, ve Vaší kuchyni tak použijete méně cukru a dezerty budete mít zdravější!

S vanilkou SAVA poznáte nový rozměr kulinářského umění!

Co nabízíme

Balení obsahuje 1 kus vanilkového lusku odrůdy Bourbon o délce alespoň 17 cm a hmotnosti 4 gramy. 

Vanilkový lusk SAVA (2)